Uniball Univerzum

Csak kreatívan!

Mutasd az írásod, megmondom ki vagy!

2017. november 12. 21:58 - Uni-Verzum

Egységes íráskép, egységes kinézet. Sorkizárt, félkövér és Times New Roman? A mai felgyorsult, modern világban mindent átsző a technológia. Szinte nem tudunk úgy elmenni az utcán, hogy ne látnánk valaki kezében telefont, tabletet. Ügyeinket megpróbáljuk minél gyorsabban, online intézni, és az oktatásban is kezdi átvenni az uralmat a számítógépek és okostelefonok világa. Mindent áthat a másolás és törlés gomb. De mi van egy személyes, kézzel írt dokumentum vagy levél mögött?

Az írás olyan, mint az ujjlenyomat. Nincs két egyforma, mindenkinek más és más. Voltaképpen kézírásunkat lelki ujjlenyomatnak is nevezik. De mi mindent árul ez el rólunk? Sokkal többet, mint gondolnánk.

A grafológia, mint tudományág a kézírás sajátosságait vizsgálja és következtetéseket von le a személyiségre nézve. Már az ókorban is feltételeztek összefüggést az íráskép és a személyiség között, de az írástudás hivatalosan csak a 15. századtól kezdett terjedni, így tudományággá csak az 1850 - es évektől vált. A grafológia a pszichológia társtudománya, mindkettő a lélekkel foglalkozik.

Ha a kézírás tulajdonosáról csak pár, rövid információt szeretnénk megtudni, akkor elegendő egy aláírás is, de egy átfogó elemzéshez egy-két oldalas szöveg is szükséges lehet, illetve sokkal több időt is vesz igénybe a grafológus számára a szöveg tanulmányozása. Rengeteg mindent figyelembe kell venni egy íráskép-elemzésnél. Vegyük sorra, hogy melyek a legfontosabb tényezők, amelyek alapján felszínre kerülnek személyiségünk rejtett titkai.

Méret: minél nagyobb, ívesebb betűvel ír valaki, annál nyitottabb személyiség, míg a kisméretű betűk, szűk kötéssel írt szöveg zárkózottabb, alacsonyabb önértékelésű személyiségről árulkodhat. Azonban ha a kisbetűs írás stabil, arányos és harmonikus íráskörnyezetben jelenik meg, akkor szerény, de önmagával és értékeivel tisztában lévő ember érett képét jeleníti meg. Ezt tükrözi a karizmatikus Albert Einstein kisbetűs írása is.

einstein.jpg

 

Az írásképben zónákat különböztetünk meg. Az alsó zóna hangsúlyossága az anyagiasságra való hajlamot, míg a felső zónáé az értelmi és érzelmi intelligenciát jellemzi.

Dőlésszög: a jobbra dőlő írás érzelem-orientált személyiséget takar, gátlástalan, sokkal inkább megbízik az emberekben, mint az egyenes vagy balra dőlő íráskép tulajdonosai. Az utóbbi kettő racionálisabb, „két lábbal a földön” típus. A balra dőlt írás jelentheti, hogy valaki a múltban élő, zárkózottabb egyéniség, míg az egyenes írás a stabilitást jelképezi. Ha valakinél váltakozik a dőlésszög, bizonytalan személyiségről árulkodik, aki maga sem tudja, mit szeretne.

Betűkötés: a laza, nem túl kötött írásmód logikus gondolkodásmódra, erős személyiségre utal, a túl szoros, szűk betűkötés bátortalan, bizonytalan személy lehet.

Ékezetek: minél precízebb, pontosabb az ékezet egy betűn, az illető ugyanolyan alapos az élet minden területén.  Az összekötött ékezetek fantáziadús, kreatív szellemre utalnak.

Vizsgáljunk meg néhány betűt, hogy milyen szerepet töltenek be személyiségünkben.

„a": az énkép betűje, itt is igaz az, hogy minél kövérebb, minél stabilabb, annál nagyobb önbizalomról és nyitottságról árulkodik.

„e": igen gyakori a magyar nyelvben ezért rengetegszer írjuk le. Szellemi önértékelésünkről árulkodik. Ha az „e” lapos, a felső félkör szinte hiányzik, az illető túlságosan alul becsüli magát.

 „g": leginkább szexualitásunkról árulkodik. Ha inkább „q”-ra hasonlít, elfojtott szexualitásról árulkodik, valamint minél nagyobb az alsó rész, minél hangsúlyosabb a hurok annál nagyobb szexuális étvágyról ad tanúbizonyosságot.

 „gy": a párkapcsolat betűje. A „g” önmagunk, az „y” pedig a társunk. Mekkorák egymáshoz képest? Szűk vagy távoli a betűkötés? Ilyenek vagyunk a párkapcsolatunkban. Ha az „y” sokkal kisebb vagy nagyobb a „g” mellett, párunkat nem tekintjük azonosnak magunkhoz képest. Alul, vagy túlértékeljük őt. Ha az „y” a 3-as számra hasonlít, fennállhat egy harmadik személy jelenléte, vagy az iránta való vágy a kapcsolatban.

 „k": mint kreativitás. A munkavégzés területén valaki tervező vagy inkább kivitelező típus. Ha a középső zóna a hangsúlyosabb nagy hurokkal, vezető típusra vall kevesebb fantáziával, míg a felső hurok nagysága a kreatvitást jellemzi, ám nem biztos, hogy az illető könnyen meg is valósítja ötleteit.

 „i": mint ismeret, tudás. A nagy, felfújt, hurkos „i” tudálékosságot tükröz, ellenben az egyenes társa azt jelenti, hogy valaki fél kimutatni környezetének a tudását.

 „o": én-kép betű. Mennyire vagyunk teljes, harmonikus emberek? Hasonlóan az „a”-hoz, minél kerekebb, horpadásmentes „o”-ról beszélünk, annál jobb a pszichés állapotunk. A szögletes „o” lelki traumákra utalhat.

 „r": a siker betűje. Ha a végvonal hosszan van elnyújtva, karrierista személyiséggel van dolgunk.

 „t": a másokon való uralkodás jelképe. Az áthúzatlan „t” határozatlan, lebecsülő és gyenge jellemre utal (fizikai gyengeség jele is lehet). Ha túlzottan alul van az áthúzás, az saját magunk alulértékeléséről árulkodik, míg a felső harmadban áthúzott betű büszke, olykor fölényes típus.

Ne felejtsük el azonban, hogy egy-egy betű soha nem ad hiteles adatokat. Hosszú távon tudatosan nem tudunk odafigyelni írásképünk megváltoztatására, a szakemberek számos apró információ alapján írnak meg egy-egy elemzést. Elemezni nem csak íráskép alapján lehetséges, minden olyat meg lehet vizsgálni, amit emberi kéz, száj vagy akár láb alkot, mivel írásunk, rajzolásunk, alkotásunk agyból történik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uniballuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr1313251237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása