Uniball Univerzum

Csak kreatívan!

Miért használjunk papírt és tollat? Avagy a kézírás jelentősége

2022. május 26. 12:27 - Uni-Verzum

Még napjainkban is, amikor a digitalizáció tarol, érdemes kiemelni a kézírás előnyeit. Első helyen kell megemlíteni, hogy tanuláshoz kifejezetten ajánlott kézzel írott jegyzeteket készíteni. Talán egyre inkább háttérbe szorul, de a kézzel írott levelek/képeslapok, üdvözlőkártyák különleges és egyedi módja a kommunikációnak. Ha pedig szeretnénk egy kis énidőt, akkor elkezdhetünk naplót vezetni, ami nem utolsó sorban jó a stressz levezetésre.

A kézírás jelentősége a tanulásban

A kézzel való írás során segítjük az információfeldolgozást, a memóriát és a koncentrációt. Igen, lehet, hogy lassabb, de a kézírásos jegyzetek készítése segíti az agyat az információszűrésben.

Egyetemeken egyre többen visznek laptopot magukkal és azon jegyzetelnek. Azonban egy amerikai kutatás során azt mutatták ki, hogy akik kézzel írott jegyzeteket készítenek jobban teljesítenek azokkal szemben, mint akik gépelnek. Ugyan gyorsabban tudunk gépelni és ezáltal többet tudunk leírni. A kézzel készített jegyzetelők viszont hosszabb ideig emlékeznek a leírtakra, és a fogalmakat, koncepciókat jobban átlátják és megértik.