Uniball Univerzum

Csak kreatívan!

Pénz és kereskedelem nélkül a sivatagban 1 hétig

2012. december 03. 16:01 - Uni-Verzum

Avagy a nevadai Burning Man művészeti fesztivál

Minden évben a nevadai sivatagban 1 hétre a semmiből "kinő" a földből egy ~50.000 fős város, amit úgy hívnak, hogy Black Rock City. A "városlakók" a világ minden tájáról érkeznek a sivatagba, hogy rendkívül kemény és szélsőséges körülmények között kempingezzenek, éljenek, alkossanak és szórakozzanak ott 1 hétig. Mit értünk szélsőséges körülmények között? Nappal 38 fok, éjszaka akár 0 körüli hőmérséklet, nem ritkán 50-80 km/órás homokviharok. Elsőre nem úgy hangzik, mint a tökéletes művészeti alkotó- és partyhelyszín, de mégis évről évre már jó előre elővételben elfogynak a korlátozott számú jegyek. 

Íme a kemping struktúrája, amit a szervezők szigorúan megterveznek és minden évben betartatnak a résztvevőkkel:

burning_man11.jpg

A fesztivált először 1986-ban rendezték meg San Franciscoban egy strandon, összesen 20 ember vett rajta részt, 2012-ben pedig már ~50.000-en, immár a sivatagban. Azért kapta a Burning Man nevet az esemény, mert hagyományosan minden évben felállítanak a szervezők egy ember alakú fabábút, amit a fesztivál végén felgyújtanak és teljesen elégetnek, mintegy a testi, lelki megtisztulást szimbolizálva.

Éjszakai látkép középen a fabábúval:

burning_man4.jpg

Ami kiemelkedően érdekes, hogy a fesztivál egész területén tilos kereskedni, pénzt használni. Komolyan. De! Két kivétel akad ez alól a szabály alól: a kávé és a jég (hiszen ne feledjük, azért Amerikáról van szó). Ezeken kívül minden egyéb dolgot, ételt, italt, díszfüttyöket, akármit csak és kizárólag ajándékozni lehet vagy barterben elcserélni. 

A fesztiválra szinte minden résztvevő készül valami egyedi installációval, úgyhogy egymást érik a hihetetlenebbnél hihetetlenebb művészeti alkotások, szobrok, járművek. Ezekért senki sem kap pénzt, mindenki a saját maga által megtermelt pénzből hozza létre ezeket. Ráadásul az esetek többségében az installációkat a fesztivál végén ugyanúgy elégetik, mint a fabábút...

burning_man1.jpg

Szintén kiemelten fontos, hogy a fesztivál után semmilyen szemetet, nyomot nem hagyhatnak maguk után a fesztiválozók, és ezt eddig minden évben tökéletesen sikerült teljesíteni. 

burning_man5.jpg

Az égő ember - Buring Man:

burning_man10.jpg

burning_man3.jpg

burning_man6.jpg

burning_man7.jpg

burning_man8.jpg

burning_man2.jpg

burning_man9.jpg

2013-ban (ha ugye túléljük a világvégét :)) augusztus 26. és szeptember 2-a között lesz megtartva a fesztivál, pontos információkat itt lehet találni: http://www.burningman.com/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uniballuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr44944991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása