Ahogyan bármilyen más művészeti ághoz, úgy ehhez a műfajhoz is tökéletes szépérzék és kézügyesség szükségeltetik. Sokan hobbiból kezdik el csinálni, de ismerhetünk olyat is, aki válogatós gyerkőce számára próbálta kívánatossá tenni az egészséges, ám bár csöppet sem gusztusos ételeket. A food styling kategória egyre népszerűbb és egyre nagyobb rá a kereslet. Hazánkban is már szakmává nőtte ki magát, azonban vajmi kevés profi szakembert találhatunk ezen körökben. Többek között a food stylist feladata, hogy egy ételfotó kívánatosnak, bizalomgerjesztőnek és ínycsiklandónak tűnjön a képen. A feladat az, hogy ha ránéz valaki, azonnal megkívánja. Természetesen erős művészi véna szükséges a felületek, anyagok, színek és hangulat összképének kialakításához.
Ennek a fajta művészetnek a másik válfaja, amikor valaki az ételt használja „vászonként”. Ebben az esetben sokszor valóban olyan alkotás születik, amihez sajnálnánk hozzányúli, mert annyira gyönyörű és különleges. De beszéljenek a képek helyettünk: