Uniball Univerzum

Csak kreatívan!

Kalligráfia kisokos

2020. április 23. 13:23 - Uni-Verzum

Gyöngybetűk pár lépésben

Még csak most próbálkozol a kalligráfiával vagy szeretnéd tökéletesíteni a szépírásodat? Ebben a projektben megmutatjuk, hogyan teheted meg ezt az UNI PIN tollaival, amelyek tökéletesek a kalligrafikus íráshoz.

A művészek és illusztrátorok körében közkedvelt UNI PIN tollak a szépíráshoz és a kalligráfiához is tökéletesek.

A fekete PIN választéka 11-14 hegy méretben kalibrált a nagyon finom 0.03-as hegytől a robosztus 1.2-n át az ecset (brush) hegyig, ezzel számos izgalmas, kreatív lehetőséget magában rejtve. A három új, vastagabb hegy mérettel (0.9, 1.0 és 1.2) egységes, határozott, erős fekete vonalakat tudunk húzni. Ha határozott vonalakat szeretnénk vagy a betűknek egységes, sima kitöltést, akkor a vastagabb hegy méretek jó választások az erős hegy miatt.

A fekete mellett az illusztrátorok, bullet journal rajongók, művészek az új PIN színeket is nagyon kedvelik: úgy, mint a világos és sötét szürkét és a szépiát. Ezeket a színeket a művészek skicc füzetei inspirálták, és számos projekthez kiválóak. A gazdag szépia árnyalat mély, föld jegyű hatást kölcsönöz a műnek, ezáltal nagyon jól mutat a puha formáknál, táj- és vadvilág ábrázolásoknál. A szénhez hasonló árnyalatú a sötét szürke PIN. Ezzel az írást finomabbá tehetjük, és dekoratív mintákkal gazdagíthatjuk.  A menő világos szürke tollak pedig tökéletesek a fény ábrázolásokhoz és az árnyékoláshoz.

Csakúgy, mint a normál hegyek, a PIN ecset hegy (brush) is nagyon népszerű a kalligrafikus írásnál. Megbízható és határozott, idomul ahhoz, hogy milyen nyomást fejtünk ki az írás során, milyen a dőlésszög vagy a sebesség. A toll szilárdsága teljes kontrollt biztosít, így lehetővé téve, hogy tökéletesítsük az ecset-írásunkat.

A kalligrafikus projekthez szükséged lesz az alábbiakra:

1_3.jpg

  • Ceruza
  • Vonalzó
  • Vázlatfüzet (ajánljuk az Artgecko füzeteket)
  • Radír
  • UNI PIN tollak (mi az 1.2, 1.0, 0.9-es méreteket használtuk fekete színben és ecset hegyű tollat fekete, szépia, világos – és sötét szürke színekben.)

 2_3.jpg

Gyakoroljuk a kalligrafikus írást
Skicceljünk le egy klasszikus szöveget

Használj hozzá vonalzót, hogy a betűk biztosan egyenesek és ugyanolyan méretűek legyenek. Mi klasszikus betűtípust választottunk. Ezeknél a betűknél mind vastag, mind vékony vonalat alkalmazunk, hogy egy harmonikus íráskép legyen az eredménye. Skicceld le a betűket úgy, ahogy az ábra mutatja vonalzót használva, hogy robosztus, egyenes betűket kapj, és duci, hagyma-szerű vonalakat az „O” –hoz. Ezt követően kösd össze finom vonalakkal, ívekkel a vonalakat.

Töltsd ki színnel és határozd meg a betűidet

3_3.jpg

Miután elégedett vagy az írással, ki tudod tölteni sötét szürke ecset fejű PIN tollal.

A nagyobb területeket úgy színezd ki, hogy egy szögben tartod a tollat. A finomabb részekhez az ecset filc vékony részét használd.

4_3.jpg

Árnyald a szöveget világos szürkével. Tartsd a tollat egy szögben, és ejts finom vonásokat a betű jobb oldalán, ahogyan az ábra is mutatja.

5_3.jpg

Használd az ecset hegyet, és próbáld ki az ecset-szerű írást.

 6_2.jpg

Vonalzóval húzd meg a vonalakat, hogy a szöveg egyenes legyen. Ezt követően írd a szöveget a vonalra – elsőként csak tartsd a tollat a megfelelő szögben a kezedben, majd helyezd a papírra. Nyomd rá a tollat (továbbra is a kívánt szögben), hogy vastagabb, folyó szöveget érj el csakúgy, mint a képen.

7_2.jpg

Ha hibázol, bármikor vissza tudsz térni a szövegre.

 8_2.jpg

Vékony vonallal szöveg szépírása

9_2.jpg

Az UNI PIN tollakban az a nagyszerű, hogy a számos hegyméretnek köszönhetően sokféleképp tudjuk a vonalakat befejezni. A 0.9-es méret egy szép, tiszta vonalat ad. Használd ezt a hegy vastagságot, ha nagyon egyszerű, alap betűkkel dolgozol. Díszítsd fel ezeket a betűket egyszerű pöttyökkel a szélei mentén.

10_1.jpg

Rajzold meg a jelvényedet

11_1.jpg

A jelvények nagyon népszerűek a kalligráfiában. Nagyon mutatósak, pedig valójában nagyon egyszerű elkészíteni őket. Egyszerűen húzz két párhuzamos vonalat (mintha elnyújtott, elfektetett ’s’ betű lenne), lsd. fenti ábra, majd kösd össze. Eztán húzz két kis vonalat a tetején és az alján lásd lenti ábra.

12_1.jpg

Most rajzolj vastag betűket

13.jpg

Először ceruzával rajzold elő a szöveget a jelvényedben. Hasonlóan a ’LOVE’ szöveghez, itt is vastagabb és vékonyabb vonalakat használunk, hogy dinamikát és formát adjunk a betűknek. Azonban ebben az esetben kis betűkkel dolgozunk. Azt akarjuk elérni, hogy az egyes betűk vége szebb legyen, ezért egyenes vonal helyett kerekített vonalakat alkalmazunk.

Határozd meg és töltsd ki a szövegedet.

14_1.jpg

Ha már elégedett vagy a ceruzával előrajzolt szöveggel, itt az ideje, hogy kitöltsd. Hasonlóan a LOVE betűihez, itt is használhatod az ecset tollat. Mi itt a szépia ecset tollat használtuk. A toll hegyének vékony részével finom vonalakat tudunk alkotni, míg ugyanolyan szögben tartva teljesen is kiszínezhetjük.

Színezd ki a jelvényedet

15_1.jpg

Most kiszínezheted, és végső formát adhatsz a jelvényednek. Használj világos szürkét, hogy mélységet kölcsönözz a jelvénynek. A robosztus 1.2-es tollal pedig húzd ki a széleit.

16.jpg

Most további részletekkel gazdagíthatod, árnyékokat rajzolhatsz bele az 1.2-es tollal a világos szürke részbe.

17.jpg

Véglegesítsd a szépia betűket

18.jpg

Véglegesítsd a szépia szöveget. Mi ehhez 1.0 méretű tollat használtunk, hogy a hajlékony szöveg keretét megrajzoljuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uniballuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr4515634870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása