Uniball Univerzum

Csak kreatívan!

Péntek 13-a nyomában

2017. január 12. 13:21 - Uni-Verzum

Mondhatnánk, hogy péntek 13-a olyan gyakran van, mint csütörtök 12-e, de akkor miért a kiemelt figyelem? Honnan ered a péntek 13-a népszerűtlensége?

 giphy.gif

A babona eredete a 14. századig nyúlik vissza, és IV. Fülöphöz kötődik, aki egy (október) péntek 13-i napon adta parancsba a templomos lovagok letartóztatását és kivégzését. Ezzel sikeresen elkerülte az adósságai visszafizetését, és elkobozta a lovagok vagyonát. Jézust is nagypénteken feszítették keresztre, míg a hajós népeknél is a pénteki tengerre szállás rossz előjelnek számított. A babona szerint péntek 13-án evett Éva a tiltott gyümölcsből a Tudás Fájáról, mi több, a legenda szerint a Bábel tornyát is ezen a napon kezdtél el építeni.

 friday13cicca.jpg

A 13 pedig tradicionálisan szerencsétlen számnak minősül, van olyan hotel, kórház, ahol egyszerűen hiányzik a 13. emelet. Nem is szólva a reptereken a hiányzó 13-as kapuról. A péntek 13-tól való félelemnek még hivatalos megnevezése is van: friggatriskaidekaphobia vagy paraskevidekatriaphobia.

 

A babonát erősítette Thomas W. Lawson 1907-es Péntek 13. című regénye, amelyben egy gátlástalan broker robbant ki a Wall Streeten tőzsdepánikot.

 

Érdekesség, hogy ha megnézzük, 13-a olyan esetekben esik péntekre, ha a hónap első napja vasárnap van.

 

A péntek 13-i babonának azonban szerencsére van pozitív hozadéka is a kevésbé babonásoknak: például ilyenkor sokkal olcsóbbak a repülőjegyek, és hisszük vagy sem, de házasodni is kifejezetten rentábilis ezen a napon.

friday13ciccc.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uniballuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr4812120455
süti beállítások módosítása