Uniball Univerzum

Csak kreatívan!

Készíts színes mandalát az EYE tollakkal

2020. május 18. 09:28 - Uni-Verzum

Ha szeretnél valami kreatívat alkotni, de nem tudod, hogy hol kezdd, ez a lépésről lépésre bemutatott mandala projekt neked készült. Megmutatjuk, hogyan készíts színes mandalát az UNI UB-Eye tollaival.

Próbáld ki otthon

A mandala készítés élvezetes és tanító jellegű otthoni tevékenység. Nagyon jó választás, ha szeretnél valami szép képet alkotni, de a rajzolási képességeidben nem annyira bízol. Akkor is jó megoldás, ha otthon tanulsz, mivel ez egy olyan tevékenység, amivel még a formák, mérések világát is játékos módon lehet felfedezni. 

Válaszd ki a tollakat

Az UNI Eye tollak tökéletes választás mandala rajzolásához. Tudjuk róla, hogy nagyon jól lehet vele írni, de a toll vizuális projektekhez is kitűnő választás. Precíz, 0.7mm-es vonalakat lehet vele húzni, és az uni-flow rendszernek köszönhetően folyamatos a tinta-adagolás és tökéletes a színfedés. Ha már a színről esik szó, az EYE sokféle színben kapható, így a mandalád szemgyönyörködtető és színes lesz.

Az EYE videókat IDE KATTINTVA találod.

A mandala rajzolásához ezekre lesz szükséged:

eyemandala_1.jpg

  • A/4-es vázlatfüzet vagy bármilyen papír
  • Körző
  • Vonalzó
  • Radír
  • Ceruza
  • UNI EYE tollak

1 Készíts egy kört

eyemandala_2.jpg

A mandalák körkörös minták ismétlődő formákkal. Maga a szó „mandala” szanszkrit eredetű, és a jelentése kör. Így ezzel a formával kezdjük. A tökéletes kör megrajzolásához használjunk körzőt. 10cm átmérőjű kört rajzoljunk.

2 Osszuk fel a kört cikkelyekre

eyemandala_4.jpg

Ceruzát és vonalzót használva húzz tengelyeket a körödbe, ezek lesznek abban segítségedre, hogy szimmetrikus formákat tudj rajzolni a kör középpontja körül.

Először a vertikális, majd a horizontális vonalakat rajzold meg, amelyek mindegyike átmegy a kör középpontján.

eyemandala_5.jpg

Ezt követően oszd ismét ketté a kapott cikkelyeket további vonalak rajzolásával lásd fenti ábra. Így 8 szimmetrikus háromszöget kapsz, amelyek mindegyike a kör középpontjából indul. Ha minderre iskolai projektként gondolunk, akkor ez egy nagyon jó módja annak, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogyan lehet formákat felosztani és játszva megtanulják a fél, negyed, nyolcad fogalmát.

eyemandala_5b.jpg

Vonalzót használva további vonalakat húzzunk be, lásd fenti ábra. Ezeket a vonalakat ki fogjuk radírozni, miután kész a kívánt forma.

3 Rajzolj még több kört

eyemandala_6.jpg

A kör középpontjából indulva, körzőt használva további koncentrikus köröket rajzoljunk a formánkba.

4 Legyen színes a mandalánk: használjunk EYE tollat, hogy elkészítsük a központi mintát.

eyemandala_8.jpg

Látni fogod, hogy a koncentrikus körök és az elválasztó vonalak hogyan lesznek segítségedre a mandala készítésében. Ezért is jó projekt ez akkor, ha nem vagy magabiztos a rajzolás tudásodban, mivel itt formákat kell lekövetni.

Az első, legkisebb körbe piros EYE tollal rajzolj cseppformákat. Majd a lila tollal csúcsos végű szirmokat. Tedd ezt úgy, hogy a szirmok az első körtől indulnak, és a második körig mennek fel. Eztán rajzolj a lila szirmok közé laposabb világoskék szirmokat, még mindig a második körön belül maradva.

eyemandala_9.jpg

Díszítsd fel a központi motívumot a világoskék EYE tollal – rajzolj félköröket két piros szirom közé. Majd lila tollal kis vonalakat húzz a világoskék szirmok közepére.

5 Rajzold tovább a mandalát

eyemandala_10.jpg

Mostanra már biztosan megszoktad a koncentrikus körökön belüli rajzolást és a vonalvezetőket. Itt az ideje hát egy kis mókának. Rózsaszín EYE tollat használva kerek formájú szirmokat rajzoltunk. Ahogy látni lehet, a kék szirmok tetejéről indulnak ezek a szirmok, a 3. körig mennek fel, majd a második kék szirom tetejénél érnek véget.

eyemandala_11.jpg

A harmadik kör mentén menj végig sima kék EYE tollal, majd rajzolj pöttyöket a körön belül.

6 Rajzolj még szirmokat

eyemandala_12.jpg

Láthatod, hogy a legegyszerűbb rajzolási technikákkal hogyan alakul a mandalád, ezért ez az egyik legkedveltebb feladat. Most zöld tollat használva a negyedik körbe rajzolj orientális jellegű szirmokat úgy, hogy azok két rózsaszín szirmot kössenek felül össze. 

eyemandala_13.jpg

A zöld szirmok közé narancsszínű tollal rajzolj félköröket, és díszítsd fel őket pöttyökkel az ív mentén, illetve a közepén egy lefelé ívelő könnycsepp formával. 

7 A design befejezése

eyemandala_14.jpg

Világoszöld EYE tollal rajzolj további szirmokat, amelyek a zöld orientális szirmokat kötik össze a csúcsnál.

eyemandala_15.jpg

Az utolsó lépcső rajtad áll. Addig folytathatod a szirmok rajzolását, amíg kedved van, vagy le is zárhatod a mintát. Mi ezt úgy tettük, hogy a külső kört fekete EYE tollal körbe húztuk. A vonalat úgy díszítettük, hogy a körvonal belső oldala mentén pöttyöket rajzoltunk, majd a zöld szirmok elválasztó vonalánál a fekete kör mentén befelé ívelő, apró fekete szirmot rajzoltunk.

eyemandala_18.jpg

A narancs díszítő mintát tovább is bővítheted, lásd a fenti képen.

Most már ki lehet radírozni a ceruzával rajzolt segédvonalakat. Mielőtt ezt megtennéd, mindenképpen ellenőrizd le, hogy megszáradt-e a tinta, hogy ne kenődjön szét.

eyemandala_finalweb.jpg

 Kész is a mandalád. További inspirációkért keresd fel a videóinkat ITT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://uniballuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr6815704838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása