Uniball Univerzum

Csak kreatívan!

Készíts színes mandalát az EYE tollakkal

2020. május 18. 09:28 - Uni-Verzum

Ha szeretnél valami kreatívat alkotni, de nem tudod, hogy hol kezdd, ez a lépésről lépésre bemutatott mandala projekt neked készült. Megmutatjuk, hogyan készíts színes mandalát az UNI UB-Eye tollaival.

Próbáld ki otthon

A mandala készítés élvezetes és tanító jellegű otthoni tevékenység. Nagyon jó választás, ha szeretnél valami szép képet alkotni, de a rajzolási képességeidben nem annyira bízol. Akkor is jó megoldás, ha otthon tanulsz, mivel ez egy olyan tevékenység, amivel még a formák, mérések világát is játékos módon lehet felfedezni. 

Válaszd ki a tollakat

Az UNI Eye tollak tökéletes választás mandala rajzolásához. Tudjuk róla, hogy nagyon jól lehet vele írni, de a toll vizuális projektekhez is kitűnő választás. Precíz, 0.7mm-es vonalakat lehet vele húzni, és az uni-flow rendszernek köszönhetően folyamatos a tinta-adagolás és tökéletes a színfedés. Ha már a színről esik szó, az EYE sokféle színben kapható, így a mandalád szemgyönyörködtető és színes lesz.

Az EYE videókat IDE KATTINTVA találod.

A mandala rajzolásához ezekre lesz szükséged:

eyemandala_1.jpg

 • A/4-es vázlatfüzet vagy bármilyen papír
 • Körző
 • Vonalzó
 • Radír
 • Ceruza
 • UNI EYE tollak

1 Készíts egy kört

eyemandala_2.jpg

A mandalák körkörös minták ismétlődő formákkal. Maga a szó „mandala” szanszkrit eredetű, és a jelentése kör. Így ezzel a formával kezdjük. A tökéletes kör megrajzolásához használjunk körzőt. 10cm átmérőjű kört rajzoljunk.

2 Osszuk fel a kört cikkelyekre

eyemandala_4.jpg

Ceruzát és vonalzót használva húzz tengelyeket a körödbe, ezek lesznek abban segítségedre, hogy szimmetrikus formákat tudj rajzolni a kör középpontja körül.

Először a vertikális, majd a horizontális vonalakat rajzold meg, amelyek mindegyike átmegy a kör középpontján.

eyemandala_5.jpg

Ezt követően oszd ismét ketté a kapott cikkelyeket további vonalak rajzolásával lásd fenti ábra. Így 8 szimmetrikus háromszöget kapsz, amelyek mindegyike a kör középpontjából indul. Ha minderre iskolai projektként gondolunk, akkor ez egy nagyon jó módja annak, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogyan lehet formákat felosztani és játszva megtanulják a fél, negyed, nyolcad fogalmát.

eyemandala_5b.jpg

Vonalzót használva további vonalakat húzzunk be, lásd fenti ábra. Ezeket a vonalakat ki fogjuk radírozni, miután kész a kívánt forma.

3 Rajzolj még több kört

eyemandala_6.jpg

A kör középpontjából indulva, körzőt használva további koncentrikus köröket rajzoljunk a formánkba.

4 Legyen színes a mandalánk: használjunk EYE tollat, hogy elkészítsük a központi mintát.

eyemandala_8.jpg

Látni fogod, hogy a koncentrikus körök és az elválasztó vonalak hogyan lesznek segítségedre a mandala készítésében. Ezért is jó projekt ez akkor, ha nem vagy magabiztos a rajzolás tudásodban, mivel itt formákat kell lekövetni.

Az első, legkisebb körbe piros EYE tollal rajzolj cseppformákat. Majd a lila tollal csúcsos végű szirmokat. Tedd ezt úgy, hogy a szirmok az első körtől indulnak, és a második körig mennek fel. Eztán rajzolj a lila szirmok közé laposabb világoskék szirmokat, még mindig a második körön belül maradva.

eyemandala_9.jpg

Díszítsd fel a központi motívumot a világoskék EYE tollal – rajzolj félköröket két piros szirom közé. Majd lila tollal kis vonalakat húzz a világoskék szirmok közepére.

5 Rajzold tovább a mandalát

eyemandala_10.jpg

Mostanra már biztosan megszoktad a koncentrikus körökön belüli rajzolást és a vonalvezetőket. Itt az ideje hát egy kis mókának. Rózsaszín EYE tollat használva kerek formájú szirmokat rajzoltunk. Ahogy látni lehet, a kék szirmok tetejéről indulnak ezek a szirmok, a 3. körig mennek fel, majd a második kék szirom tetejénél érnek véget.

eyemandala_11.jpg

A harmadik kör mentén menj végig sima kék EYE tollal, majd rajzolj pöttyöket a körön belül.

6 Rajzolj még szirmokat

eyemandala_12.jpg

Láthatod, hogy a legegyszerűbb rajzolási technikákkal hogyan alakul a mandalád, ezért ez az egyik legkedveltebb feladat. Most zöld tollat használva a negyedik körbe rajzolj orientális jellegű szirmokat úgy, hogy azok két rózsaszín szirmot kössenek felül össze. 

eyemandala_13.jpg

A zöld szirmok közé narancsszínű tollal rajzolj félköröket, és díszítsd fel őket pöttyökkel az ív mentén, illetve a közepén egy lefelé ívelő könnycsepp formával. 

7 A design befejezése

eyemandala_14.jpg

Világoszöld EYE tollal rajzolj további szirmokat, amelyek a zöld orientális szirmokat kötik össze a csúcsnál.

eyemandala_15.jpg

Az utolsó lépcső rajtad áll. Addig folytathatod a szirmok rajzolását, amíg kedved van, vagy le is zárhatod a mintát. Mi ezt úgy tettük, hogy a külső kört fekete EYE tollal körbe húztuk. A vonalat úgy díszítettük, hogy a körvonal belső oldala mentén pöttyöket rajzoltunk, majd a zöld szirmok elválasztó vonalánál a fekete kör mentén befelé ívelő, apró fekete szirmot rajzoltunk.

eyemandala_18.jpg

A narancs díszítő mintát tovább is bővítheted, lásd a fenti képen.

Most már ki lehet radírozni a ceruzával rajzolt segédvonalakat. Mielőtt ezt megtennéd, mindenképpen ellenőrizd le, hogy megszáradt-e a tinta, hogy ne kenődjön szét.

eyemandala_finalweb.jpg

 Kész is a mandalád. További inspirációkért keresd fel a videóinkat ITT

Szólj hozzá!

Kalligráfia kisokos

2020. április 23. 13:23 - Uni-Verzum

Gyöngybetűk pár lépésben

Még csak most próbálkozol a kalligráfiával vagy szeretnéd tökéletesíteni a szépírásodat? Ebben a projektben megmutatjuk, hogyan teheted meg ezt az UNI PIN tollaival, amelyek tökéletesek a kalligrafikus íráshoz.

A művészek és illusztrátorok körében közkedvelt UNI PIN tollak a szépíráshoz és a kalligráfiához is tökéletesek.

A fekete PIN választéka 11-14 hegy méretben kalibrált a nagyon finom 0.03-as hegytől a robosztus 1.2-n át az ecset (brush) hegyig, ezzel számos izgalmas, kreatív lehetőséget magában rejtve. A három új, vastagabb hegy mérettel (0.9, 1.0 és 1.2) egységes, határozott, erős fekete vonalakat tudunk húzni. Ha határozott vonalakat szeretnénk vagy a betűknek egységes, sima kitöltést, akkor a vastagabb hegy méretek jó választások az erős hegy miatt.

A fekete mellett az illusztrátorok, bullet journal rajongók, művészek az új PIN színeket is nagyon kedvelik: úgy, mint a világos és sötét szürkét és a szépiát. Ezeket a színeket a művészek skicc füzetei inspirálták, és számos projekthez kiválóak. A gazdag szépia árnyalat mély, föld jegyű hatást kölcsönöz a műnek, ezáltal nagyon jól mutat a puha formáknál, táj- és vadvilág ábrázolásoknál. A szénhez hasonló árnyalatú a sötét szürke PIN. Ezzel az írást finomabbá tehetjük, és dekoratív mintákkal gazdagíthatjuk.  A menő világos szürke tollak pedig tökéletesek a fény ábrázolásokhoz és az árnyékoláshoz.

Csakúgy, mint a normál hegyek, a PIN ecset hegy (brush) is nagyon népszerű a kalligrafikus írásnál. Megbízható és határozott, idomul ahhoz, hogy milyen nyomást fejtünk ki az írás során, milyen a dőlésszög vagy a sebesség. A toll szilárdsága teljes kontrollt biztosít, így lehetővé téve, hogy tökéletesítsük az ecset-írásunkat.

A kalligrafikus projekthez szükséged lesz az alábbiakra:

1_3.jpg

 • Ceruza
 • Vonalzó
 • Vázlatfüzet (ajánljuk az Artgecko füzeteket)
 • Radír
 • UNI PIN tollak (mi az 1.2, 1.0, 0.9-es méreteket használtuk fekete színben és ecset hegyű tollat fekete, szépia, világos – és sötét szürke színekben.)

 2_3.jpg

Gyakoroljuk a kalligrafikus írást
Skicceljünk le egy klasszikus szöveget

Használj hozzá vonalzót, hogy a betűk biztosan egyenesek és ugyanolyan méretűek legyenek. Mi klasszikus betűtípust választottunk. Ezeknél a betűknél mind vastag, mind vékony vonalat alkalmazunk, hogy egy harmonikus íráskép legyen az eredménye. Skicceld le a betűket úgy, ahogy az ábra mutatja vonalzót használva, hogy robosztus, egyenes betűket kapj, és duci, hagyma-szerű vonalakat az „O” –hoz. Ezt követően kösd össze finom vonalakkal, ívekkel a vonalakat.

Töltsd ki színnel és határozd meg a betűidet

3_3.jpg

Miután elégedett vagy az írással, ki tudod tölteni sötét szürke ecset fejű PIN tollal.

A nagyobb területeket úgy színezd ki, hogy egy szögben tartod a tollat. A finomabb részekhez az ecset filc vékony részét használd.

4_3.jpg

Árnyald a szöveget világos szürkével. Tartsd a tollat egy szögben, és ejts finom vonásokat a betű jobb oldalán, ahogyan az ábra is mutatja.

5_3.jpg

Használd az ecset hegyet, és próbáld ki az ecset-szerű írást.

 6_2.jpg

Vonalzóval húzd meg a vonalakat, hogy a szöveg egyenes legyen. Ezt követően írd a szöveget a vonalra – elsőként csak tartsd a tollat a megfelelő szögben a kezedben, majd helyezd a papírra. Nyomd rá a tollat (továbbra is a kívánt szögben), hogy vastagabb, folyó szöveget érj el csakúgy, mint a képen.

7_2.jpg

Ha hibázol, bármikor vissza tudsz térni a szövegre.

 8_2.jpg

Vékony vonallal szöveg szépírása

9_2.jpg

Az UNI PIN tollakban az a nagyszerű, hogy a számos hegyméretnek köszönhetően sokféleképp tudjuk a vonalakat befejezni. A 0.9-es méret egy szép, tiszta vonalat ad. Használd ezt a hegy vastagságot, ha nagyon egyszerű, alap betűkkel dolgozol. Díszítsd fel ezeket a betűket egyszerű pöttyökkel a szélei mentén.

10_1.jpg

Rajzold meg a jelvényedet

11_1.jpg

A jelvények nagyon népszerűek a kalligráfiában. Nagyon mutatósak, pedig valójában nagyon egyszerű elkészíteni őket. Egyszerűen húzz két párhuzamos vonalat (mintha elnyújtott, elfektetett ’s’ betű lenne), lsd. fenti ábra, majd kösd össze. Eztán húzz két kis vonalat a tetején és az alján lásd lenti ábra.

12_1.jpg

Most rajzolj vastag betűket

13.jpg

Először ceruzával rajzold elő a szöveget a jelvényedben. Hasonlóan a ’LOVE’ szöveghez, itt is vastagabb és vékonyabb vonalakat használunk, hogy dinamikát és formát adjunk a betűknek. Azonban ebben az esetben kis betűkkel dolgozunk. Azt akarjuk elérni, hogy az egyes betűk vége szebb legyen, ezért egyenes vonal helyett kerekített vonalakat alkalmazunk.

Határozd meg és töltsd ki a szövegedet.

14_1.jpg

Ha már elégedett vagy a ceruzával előrajzolt szöveggel, itt az ideje, hogy kitöltsd. Hasonlóan a LOVE betűihez, itt is használhatod az ecset tollat. Mi itt a szépia ecset tollat használtuk. A toll hegyének vékony részével finom vonalakat tudunk alkotni, míg ugyanolyan szögben tartva teljesen is kiszínezhetjük.

Színezd ki a jelvényedet

15_1.jpg

Most kiszínezheted, és végső formát adhatsz a jelvényednek. Használj világos szürkét, hogy mélységet kölcsönözz a jelvénynek. A robosztus 1.2-es tollal pedig húzd ki a széleit.

16.jpg

Most további részletekkel gazdagíthatod, árnyékokat rajzolhatsz bele az 1.2-es tollal a világos szürke részbe.

17.jpg

Véglegesítsd a szépia betűket

18.jpg

Véglegesítsd a szépia szöveget. Mi ehhez 1.0 méretű tollat használtunk, hogy a hajlékony szöveg keretét megrajzoljuk.

Szólj hozzá!

15 kreatív ötlet a legtökösebb töklámpásért

2019. október 24. 14:59 - Uni-Verzum

Az ősznek sok szépsége van, de az egyik legkülönlegesebb közülük mégis csak az Amerikában őshonos Halloween ünnepe, amely akarva, akaratlanul jó pár éve már hazánkban is egyre népszerűbb.

Mi azért szeretjük, mert egy újabb remek ok arra, hogy fejlesszük kreativitásunkat és összehozzuk egy fél napos hétvégi programra a családot! Na és persze nem utolsó sorban a világító, faragott töklámpások szuperül mutatnak a sötétben!

Íme, 15 kreatív ötlet, hogy a tietek legyen a legtökösebb töklámpás kerek e vidéken!